Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Bemutatkozás
Bekezdések

Bemutatkozás

Page Kisbabot földrajzi helye
Kisbabot, azelőtt Baboth, a Rába mellett terül el, Győrtől 30km-re délnyugatra, Csornától 18 km-re délkeletre. A 228 lakosú, 610 hektár területtel rendelkező község közigazgatásilag a Rábacsécsényi Körjegyzőséghez tartozik.
Page Kisbabot története
Első említését már az 1222-ből származó iratokban találjuk. Ezek szerint Rouz fia Joachim volt Baboth birtokosa, aki jelen volt az árpási besenyőknek Lukács gróf ellen tett panaszának vizsgálatánál.
Page Nevezetességek
A falu szívében látható az 1812-ben épített, mára hatalmas fenyőfákkal ölelt evangélikus templom, és a 2002-ben felavatott Szent István szobor. A települést színesítik az út menti villanyoszlopokon elhelyezett virágok, a karbantartott közterületek. A kikapcsolódást keresők részére a Rába folyó, valamint Rábaszentmihály község felől közelítve a település szélén található focipálya, játszótér kínál lehetőséget.
Page Közösségi élet
A lakosság aktivitását mutatja az 1886-ban Ihász László elnökségével alakult önkéntes tűzoltó egyesület, amely a mai napig működik. Az elmúlt években Nyugdíjas Klub és Énekkar is alakult. A tagok a szokásos összejöveteleken kívül versenyeken, falunapi rendezvényeken is részt vesznek. Aktívan kiveszik a részüket az ünnepélyeken: március 15-én, anyák napján, gyermeknapon, augusztus 20-án, karácsonykor. Kisbaboti székhelye van a Rába Parti Lovas Klubnak.
Page Ünnepek, hagyományok
Mi sem bizonyítja jobban egy kistelepülés lakosságának jó közösségét, mint az évről-évre megrendezett ünnepek, rendezvények, amelyből a falu apraja-nagyja kiveszi a részét.
Page A falu jelenlegi helyzete
A település egyutcás, a templomnál orsószerűen kiszélesedik. A mellékutcák a faluból kivezető utak mentén jöttek létre. A kisközség központi helyén található a vendéglő, ABC, könyvtár, e-Magyarország Pont. A településről Bodonhely irányába kivezető úton látható a pár éve épült Községháza, amely az Orvosi rendelőnek és az Önkormányzatnak is otthont ad.
Page Evangélikus templom
1812-13-ban épült Malatidesz József helyi lelkész vezetésével. 1813. augusztus 08-án Kis János győri püspök-író szentelte fel, erre az alkalomra egy verset is írt, amelyben a kiemelt betűk a templom szentelésének évét adják: "Szélvészes tengernek hiszed e világot, szállj e szent bárkába, s itt lelsz Mennyországot."
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2021. szeptember »
szeptember
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930